Johimbina

Johimbina to naturalny afrodyzjak, który wchodzi w skład preparatów typu preworkout. Można go także znaleźć w spalaczach tłuszczu. Działanie medyczne tej rośliny wynika z jej zdolności do blokowania pewnych receptorów w organizmie, co zwiększa funkcjonalność układu współczulnego, a w konsekwencji zwiększenie wydzielania hormonów: adrenaliny oraz noradrenaliny. 

Johimbina to niewielkich rozmiarów drzewo, którego kora posiada składniki aktywne. Medyczne działanie polega na blokowaniu pewnych receptorów w organizmie. Johimbina może wpłynąć na podniesienie nastroju, wzrost libido oraz zwiększenie wrażliwości na bodźce dotykowe. Działanie johimbiny utrzymuje się od dwóch do czterech godzin. 

Johimbina i jej działanie na układ płciowy

Najważniejsze właściwości johimbiny polegają na podniesieniu poziomu noradrenaliny, zwiększeniu ilości wydzielania epinefryny przez gruczoły nadnerczy oraz rozkurczanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Zawarte w johimbinie alkaloidy pobudzają ośrodek w rdzeniu kręgowym, który odpowiada za właściwą potencję. Zadaniem johimbiny jest podniesienie nastroju. 

Chlorowodorek johimbiny może się okazać skuteczny w leczeniu zaburzeń erekcji. Nie jest to jednak tradycyjny afrodyzjak. Roślina poprawia męskie libido oraz samopoczucie. Zażywanie kropli z chlorowodorkiem johimbiny wymaga jednak konsultacji lekarskiej, recepty oraz zastosowania odpowiedniej diety, w przeciwnym razie może dojść do skutków ubocznych. 

Johimbina to silny środek, którego długotrwałe stosowanie może negatywnie wpłynąć na organizm. Podczas przyjmowania johimbiny nie należy zwiększać dawki, ponieważ może to wywołać pewne dolegliwości. Johimbina stosowana jest także jako środek, który pozwala pozbyć się tłuszczu. Z tego właście względu nie należy traktować johimbiny jako afrodyzjak. 

Johimbina - przeciwwskazania 

Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z johimbiną są wszelkie choroby serca, tarczyca, nadciśnienie, wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Nie zaleca się łączenia preparatów z johimbiną wraz z tyraminą, związkiem, który podnosi ciśnienie krwi. Reakcja jaka może powstać w wyniku wymieszania tych substancji sprawia, że skutki uboczne mogą się znacznie nasilić. W trakcie przyjmowania johimbiny nie zaleca się spożywania czerwonego mięsa, wina, ryb, czekolady ani żółtych serów. Niedostosowanie się do zaleceń może wywołać przykre w skutkach działania niepożądane takie jak: nadmierne pobudzenie, uczucie nerwowości, przyspieszony rytm serca, zwiększoną potliwość, podwyższone ciśnienie krwi, halucynacje, zawroty głowy, drżenie mięśni.

Autor